ליקויי בניה – מספר טיפים שימושיים
במושג זה נתקל כמעט כל מי שקונה דירה חדשה בישראל. ברוב הדירות החדשות יש ליקויי בניה ואז מתחיל תהליך ארוך ומייגע מול הקבלן לתיקונם, עם ויכוחים לרוב ולעתים זה גם מגיע לעורכי דין ובתי משפט.
במסירת חזקה בדירה חדשה מקבלן, או יותר נכון כבר בזמן חתימת החוזה מופיע לרוב סעיף של אחריות על ליקויי בנייה. סעיף זה הינו נדבק חשוב בחוזה רכישת דירה, על מנת שבמידה וימצאו ליקויי בניה בעתיד יוכל הרוכש לדרוש את תיקונם, או לתבוע את הקבלן לקבלת פיצויים הולמים בגין ירידת ערך והליקויים עצמם.
השאלה הנשאלת הנה האם כאשר מתגלים ליקוייפ בדירה הקבלן מחויב לתקן? או לפצות את הרכוש? לפי חוק המכר דירות לא ניתן להתנות על הנושא, כלומר, הקבלן מחויב לתקן ליקויי בניה גם אם למשל בחוזה רשום שאין לו שום אחריות והוא לא יתקן שום דבר. חוק המכר דירות מטרתו להגן על רוכשי דירות חדשות, ולכן הוכנס סעיף זה בחוק והינו חשוב ביותר.
אולם, לפני שרצים לעו"ד וומגישים תביעת ליקויי בניה, יש לוודא כי אכן מדובר בליקוי בניה. לשם כך, יש לפנות אל חברת בדק בית המתמחה בתחום של ליקויי בניה. רק מהנדס מוסמך רשאי לקבוע האם הליקוי נחשה כליקוי בניה לפי החוק, כלומר, סטיה מהקבוע בחוזה המכר, או מהוראות החוק, או מכון התקנים הישראלי, וכיו"ב.
כאשר רוכשים דירה חדשה מומלץ לפנות אל עורך דין מקרקעין העוסק גם בתחום של ליקויי בנייה לקבלת יעוץ מקצועי משפטי בנושא. עורך דין מקרקעין יוכל לתת לכם הכוונה לגבי גורמי הבדיקה של ליקויי בניה המתאימים והמקצועיים, אשר יוכלו לתת לכם חוות דעת מומחה מסודרת. במקרה שיש ליקויי בניה, עורך דין ליקויי בניה ויפנה אל הקבלן בדרישת פיצויים ותיקונים מטעמכם. היה והענין לא נפתר, הוא יגיש בשמכם כתב תביעה לשם סעדים של תיקון ליקויי בניה, וכן פיצויים ככל שלא יתוקנו, כאשר במקרים בהם הקבלן לא משתף פעולה אז מראש תוגש כנגדו תביעה משפטית עם בעד של תביעה לפיצויים כספיים בגין הנזק, כלומר פיצויים בגין ליקויי הבניה, הוצאות נלוות, ירידת ערך ועוד.
חשוב לדעת, כי ליקויי בניה הם עניינים מאוד מדויקים ומוגדרים לרוב. לא כל נזק או קלקול בדירה נחשב לליקויי בניה לפי החוק. כדי לבצע אבחון מדויק, לגבי אחריות הקבלן לליקויי בניה, כמו גם הערכת הפיצויים המגיעים לכם מאת החברה הקבלנית, תיזקקו לחוות דעת מומחה מטעם חברת ביקורת מבנים וליקויי בניה. חוות דעת המומחה הינה מסמך מהותי בעניינים מסוג זה. ללא חוות דעת מומחה ליקויי בניה לא תצליחו בתביעתכם. במקרים שקבלן לא משתף פעולה למרות כל הדרישות של עורך דין ליקויי בניה בשם הלקוח, בית המשפט יתן יפסוק פיצויים בגין הנזקים ולא יאפשר לקבלן לבצע תיקונים, כי ניתנו לו הזדמנויות והוא לא עשה כן. יש גם ליקויי בניה שאין טעם לתקן, כי העלות של התיקון אינה כדאית. יש גם ליקויי בניה שלא ניתן לתקן – למשל – תקרה נמוכה מהנדרש לפי החוק.
המאמר נכתב על ידי עורך דין ליקויי בניה מומחה עמית ורד.